Bescherming tegen water: hoe waterdicht zijn smartwatches echt?

Bescherming tegen water: hoe waterdicht zijn smartwatches echt?

Introductie

Smartwatches zijn tegenwoordig erg populair en bieden een scala aan functies die ons dagelijks leven vergemakkelijken. Van het ontvangen van meldingen tot het volgen van fitnessprestaties; de toepassingen van smartwatches zijn eindeloos. Een belangrijke eigenschap van de smartwatches, met het oog op dagelijks gebruik en sportieve activiteiten, is de waterbestendigheid. In deze blog nemen we de mate van waterdichtheid bij smartwatches onder de loep.

Deel 1: Wat betekent waterdichtheid bij smartwatches?

Waterdichtheid is een maat voor de mate waarin een smartwatch bestand is tegen water. Deze bescherming is vooral belangrijk vanwege de dagelijkse situaties waarmee een smartwatch geconfronteerd wordt, zoals handen wassen of een onverwachte regenbui. In dit soort situaties is het handig als de smartwatch enige mate van waterbestendigheid heeft.

De waterdichtheid van smartwatches wordt vaak bepaald door twee classificatiesystemen: de Ingress Protection (IP) en de waterdichtheid classificatie (ATM).

Deel 2: Maatstaven voor waterbestendigheid: IP-codering en ATM

Ingress Protection (IP-codering)

De IP-codering (Ingress Protection) is een internationale standaard die aangeeft in welke mate een apparaat, zoals een smartwatch, beschermd is tegen het binnendringen van vaste deeltjes en vloeistoffen.

De IP-codering bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste deeltjes aan, zoals stof en zand. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen vloeistoffen, met name water. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming.

Enkele voorbeelden van IP-coderingen voor waterdichtheid zijn:

  • IP66: Beschermd tegen stof en waterstralen uit alle richtingen
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling in water tot een diepte van 1 meter gedurende 30 minuten
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen langdurige onderdompeling in water onder bepaalde voorwaarden, doorgaans tot een diepte van 1,5 meter gedurende 30 minuten

Waterdichtheid classificatie (ATM)

Een andere manier om waterbestendigheid aan te geven is de ATM (atmosfeer) classificatie. Deze classificatie komt vooral voor bij horloges en is gebaseerd op de druk die het horloge kan weerstaan.

De meest voorkomende ATM-classificaties zijn:

  • 3 ATM: Bestand tegen een waterdruk die gelijk is aan een diepte van 30 meter. Niet geschikt om mee te zwemmen.
  • 5 ATM: Bestand tegen een waterdruk die gelijk is aan een diepte van 50 meter. Geschikt voor douchen, zwemmen en snorkelen.
  • 10 ATM: Bestand tegen een waterdruk die gelijk is aan een diepte van 100 meter. Geschikt voor zwemmen en watersporten zoals surfen, maar niet geschikt voor duiken.

Let op: de daadwerkelijke waterdichtheid kan afwijken van de ATM-classificatie, omdat de testen in een gecontroleerde omgeving worden uitgevoerd. In werkelijkheid kunnen factoren zoals temperatuurschommelingen en waterbewegingen de waterdichtheid beïnvloeden.

Deel 3: Waterdichtheid van smartwatches in verschillende situaties

Dagelijks gebruik

Voor dagelijks gebruik, zoals handen wassen en regen, is een smartwatch met een minimale IP-codering van IP66 of een ATM-classificatie van 3 meestal voldoende.

Sportieve activiteiten

Voor sportieve activiteiten zoals zwemmen en watersporten is een hogere waterbestendigheid vereist. In dit geval is het raadzaam om te kiezen voor een smartwatch met een IP67- of IP68-codering, of een ATM-classificatie van minimaal 5.

Diepzeeduiken en professioneel gebruik

Als je van plan bent om diepzeeduiken of andere professionele wateractiviteiten uit te voeren, heb je een smartwatch met een nog hogere waterbestendigheid nodig. Kijk in dit geval naar smartwatches met een ATM-classificatie van minimaal 10.

Deel 4: Factoren die de waterdichtheid van smartwatches beïnvloeden

De mate van waterdichtheid van een smartwatch kan onder meer worden beïnvloed door de volgende factoren:

  • Materiaalgebruik: De gebruikte materialen bij de fabricage, zoals metaal, kunststof of rubber, hebben invloed op de duurzaamheid en dus ook op de waterdichtheid.
  • Constructie en afdichtingen: De manier waarop een smartwatch is geconstrueerd en de kwaliteit van de afdichtingen spelen een belangrijke rol bij de waterdichtheid.
  • Druk- en temperatuurschommelingen: Schommelingen in druk en temperatuur kunnen invloed hebben op de afdichtingen, met mogelijk negatieve gevolgen voor de waterdichtheid.
  • Slijtage en ouderdom van het horloge: Na verloop van tijd kunnen onderdelen slijten en afdichtingen verzwakken. Dit kan gevolgen hebben voor de waterbestendigheid van het horloge.

Deel 5: Hoe kies je een waterdichte smartwatch?

  1. Bepaal je behoeften en activiteiten die je met de smartwatch wilt kunnen doen.
  2. Zoek naar de juiste IP-codering of ATM-classificatie die overeenkomt met je activiteiten.
  3. Weeg het belang van waterdichtheid af tegen andere functies en het ontwerp van de smartwatch.
  4. Lees reviews en ervaringen van gebruikers over de waterdichtheid van specifieke modellen om een goed beeld te krijgen van de werkelijke prestaties.

Deel 6: Tips voor het onderhouden van de waterdichtheid van je smartwatch

  • Check regelmatig de afdichtingen en het materiaal van je smartwatch om te controleren of er geen slijtage of beschadigingen zijn.
  • Vermijd extreme temperatuurschommelingen om onnodige stress op de afdichtingen te voorkomen.
  • Wees voorzichtig met watersporten waarbij de smartwatch wordt blootgesteld aan hoge waterdruk, zoals waterskiën.
  • Laat professionele onderhoudsbeurten uitvoeren bij een erkend servicecentrum om de waterdichtheid te waarborgen.

Conclusie

Waterdichtheid is een belangrijke eigenschap van smartwatches. Gebruikers moeten zich bewust zijn van de verschillende niveaus van waterdichtheid om te kunnen bepalen welke smartwatch het meest geschikt is voor hun behoeften. Door de juiste smartwatch te kiezen en zorgvuldig onderhoud te plegen, kun je ervoor zorgen dat je waterdichte smartwatch zijn beschermende eigenschappen behoudt en je zowel in het dagelijkse leven als tijdens watersporten van dienst kan zijn.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle smartwatches.

© 2024 Beste Smartwatch, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten